top of page

do 02 nov

|

M Museum

Boekvoorstelling "NIEMANDSLAND, Een reis dwars door de Syriëregio".

Het boek beschrijft – aan de hand van gesprekken met tientallen Syriërs, Libanezen, Turken, Irakezen en Jordaniërs- hoe Syrische vluchtelingen zich in de meest uitzichtloze situatie bevinden sinds de revolutie in 2011. Ze zitten gevangen in een onzichtbaar ‘niemandsland’, tussen hamer en aambeeld.

 Boekvoorstelling "NIEMANDSLAND, Een reis dwars door de Syriëregio".
 Boekvoorstelling "NIEMANDSLAND, Een reis dwars door de Syriëregio".

Tijd en locatie

02 nov 2023, 19:30 – 21:30

M Museum, Leopold Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven, België

Over het evenement

"Niemandsland. Een reis dwars door de Syriëregio."

Het boek beschrijft – aan de hand van gesprekken met tientallen Syriërs, Libanezen, Turken, Irakezen en Jordaniërs- hoe Syrische vluchtelingen zich in de meest uitzichtloze situatie bevinden sinds de revolutie in 2011. Ze zitten gevangen in een onzichtbaar ‘niemandsland’, tussen hamer en aambeeld: een land waarnaar ze niet terug kunnen keren, buurlanden die hen niet langer willen opvangen, en Europese landen die hen op steeds gewelddadigere wijze de toegang ontzeggen. Hun situatie werd bovendien nog verergerd door de aardbevingen van 6 februari 2023, die een spoor van dood en vernieling doorheen de regio trokken.

Een ongemakkelijke waarheid dringt zich daarbij op: het Europese ‘model’ van opvang in de regio kraakt en schuurt in zijn voegen. Het is steeds meer een luchtkasteel, een fata morgana dat sommigen hopen te zien, maar dat in de realiteit niet bestaat. Het totale gebrek aan oplossingen voor Syrische vluchtelingen zaaide ondertussen de kiemen voor een nieuwe vluchtelingencrisis, waarbij grote aantallen Syriërs opnieuw Europa proberen te bereiken.

Deel dit evenement

Evenementgegevens: Events
bottom of page