top of page

do 15 jun

|

Leuven

Metaforum Russisch verzet tegen oorlog

De interdisciplinaire denktank Metaforum wil van maatschappelijke thema's via genuanceerde syntheses ter beschikking te stellen van beleidsmakers en het publiek. Het is een van de pijlers van de maatschappelijke impact van de KUL.

Metaforum Russisch verzet tegen oorlog
Metaforum Russisch verzet tegen oorlog

Tijd en locatie

15 jun 2023, 12:00

Leuven, Pater Damiaanplein 9, 3000 Leuven, België

Over het evenement

De     interdisciplinaire denktank Metaforum wil van maatschappelijke thema's via genuanceerde     syntheses ter beschikking te stellen van beleidsmakers en het publiek. Het     is een van de pijlers van de maatschappelijke impact van de KUL.

Metaforum zet op de agenda: de lezing over de positie en rol van de antioorlogsbeweging in Rusland, over de feministische beweging ‘De zachte kracht’ en over toekomstperspectief op vrede. Gastspreekster Svetlana Oetkina.

Taal: engels

Meer info: Svetlana werd lid van de Partij ‘Veranderingen (Peremeny)’. In de beweging ‘Open Rusland (Otkrytaya Rossia)’ werd ze gekozen tot lid van de regionale politieke raad. Ze organiseerde de "Mars van de moeders" in St-Petersburg uit protest tegen de opsluiting van mensen van ‘Open Rusland’. Zij werd, samen met 6 anderen, opgepakt.

Sinds 2017 zet ze zich in voor de bescherming van het Sacharov-park in Sint-Petersburg. Sinds 2018 is ze een aanhanger van de Vesna-beweging (Vesna betekent lente). Ze werd meerdere keren vastgehouden voor het uitvoeren van directe acties. Ze onderging herhaaldelijk arrestaties, foltering en huiszoekingen.

In 2019 deed ze mee aan de verkiezingen voor gemeenteraadsleden in het "Finland District", een district van Sint-Petersburg. Ze werd gekozen met een groot aantal stemmen. In de gemeenteraad onderzocht ze o.a. de corruptie van het districtshoofd, en ontving ze burgers om te luisteren naar hun problemen.

In 2020 werd Svetlana door een onwettig besluit van gouverneur Beglova uit haar mandaat ontheven. Ze legde klacht neer bij verschillende rechtbanken en ging in beroep tegen hun beslissingen.

Het ontbreken van een mandaat belette haar niet om deel te nemen aan het politieke leven van de stad, ze probeerde zich in te schrijven voor de verkiezingen voor de Wetgevende Vergadering van Sint-Petersburg (het stadsbestuur) en bleef het Sacharov-park met succes beschermen tegen projectontwikkeling.

Tegelijkertijd kreeg ze allerlei soorten straffen voor protesten en bijeenkomsten, van vele boetes en arrestaties tot verplichte werkstraffen.

Op 22 februari 2022 richtte Svetlana samen met andere vrouwen een nieuwe beweging op: De zachte kracht. Deze beweging wil weerwerk bieden tegen het gemilitariseerd denken in de Russische samenleving, tegen het heersend discours van competitie en tegen machtsvertoon. Doel is om via verbinding, respect voor elke medemens en voor de diversiteit te komen tot een samenleving waar mensen zich veilig en gerespecteerd voelen, waar de democratie een kans krijgt en waar niet meer gekozen wordt voor geweld als oplossing.

Na het uitbreken van de oorlog tegen Oekraïne nam Svetlana deel aan acties tegen de oorlog. Bij een van de acties braken agenten haar been. Al snel waren er signalen dat zij in de gevangenis kon worden gezet: er werden drie strafzaken gestart. In mei 2022 werd zij door deze omstandigheden gedwongen Rusland te verlaten. Ze vroeg politiek asiel aan in Finland, wat ze ook verkreeg.

Deel dit evenement

Evenementgegevens: Events
bottom of page