Geweldloze Conflicthantering
Hoe kunnen we bouwen aan duurzame vrede, op school, in de samenleving en in de internationale sfeer? Hoe kunnen leerkrachten en scholen aan de slag rond thema's als geweld, conflict en vrede? Om inspiratie en aanknopingspunten aan te reiken, legde onderzoeker Maarten Van Alstein van het Vlaams Vredesinstituut in deze nieuwe praktijkgids de wetenschappelijke literatuur en de nieuwe, voorlopige Vlaamse eindtermen voor het secundair onderwijs onder de loep.
-
'Tractie': Opleidingen van Vredesactie
Tractie is het trainerscollectief van Vredesactie. Zij ondersteunen groepen en organisaties die werken aan sociale en politieke verandering, door trainingen, workshops en begeleiding op maat.
-
Pat Patfoort onderzoekt de wortels en mechanismen van geweld. Het Meerdere-Mindere-model. Geweld versus geweldloos. De uitwerking van de evenwaardigheid.
-
Geweldloze Communicatie (Marshall Rosenberg): Deze methode leert ons onze eigen dieperliggende noden en die van anderen te herkennen en te begrijpen. Waarom voel ik me zo? Waarom zeg je dat? Door echt te luisteren naar onszelf en anderen, kunnen we onze gemeenschappelijke noden samen realiseren.
-
Actieve geweldloosheid (Jean en Hildegard Goss-Mayr): Een mooi overzicht is terug te vinden bij het gezinspastoraal.
-
Het Rad om anders te leren kijken, ontwikkeld door het Belgisch koppel Bruno en Isabelle Eliat-Serck. Het is een methode om op een actief geweldloze manier naar conflict te kijken.
-
Deep Democracy: Een andere manier om met conflicten om te gaan: Fanny Matheusen legt dit uit in dit filmpje op Youtube.
-
Canvas (Center for Applied Nonviolent Action and Strategies): Dit is een kenniscentrum dat groeide uit de ervaringen van Otpor, de geweldloze beweging die met succes de Servische leider Milosovic (eindelijk) verdreef. Vandaag trainen ze actievoerders wereldwijd om op een geweldloze manier te strijden tegen een onderdrukkend politiek systeem.