top of page
nomorehibakusha.png
QR CODE.png

KRAAK DE CODE: SPEUREN NAAR KERNWAPENS IN LEUVEN - Luisterwandeling
Nucleaire dreiging is geen verhaal uit een andere wereld en een andere tijd. Deze stadswandeling leidt je naar plekken in Leuven met verrassende verhalen over nucleaire wapens verteld door bekende Leuvense stemmen. De impact op je eigen leven is slechts een stap verder. In samenwerking met Pax Christi.
 

  • Tot 11 november 2021

  • De wandeling start aan het Benedenplein (achter station) of aan de Sint-Michiels Vredeskerk (Naamsestraat 57a). Ze kan in beide richtingen gelopen worden, gaat door heel Leuven en is +/- 4 km lang

  • Download de app izi.travel op je smartphone en zoek de wandeling op
    of scan de QR code hiernaast of klik hier .

  • Je kan de luisterwandeling van tevoren thuis downloaden voor offline gebruik, zonder roamingkosten!

  • Zelfs in de offline modus worden de verhalen op straat via GPS geactiveerd.

  • De route is aangegeven via QR-codes onderweg
     

Er is ook een spannende speurtocht voor kinderen. Ontmantel samen de kernbom en zorg voor een kernwapenvrije toekomst in je eigen stad!

QR Leuven voordat de Bom valt izi.travel.png

VOORBIJE ACTIVITEITEN

TENTOONSTELLING: NO MORE HIBAKUSHA

 

Kernwapens lijken in België ver weg voor wie na de Koude Oorlog geboren is. Toch wordt er nu nog steeds gigantisch geïnvesteerd in massavernietigingswapens. Dat dit geld niet naar armoedebestrijding, jeugd, onderwijs, gezondheid of klimaat gaat, is een keuze. Het betekent een zware hypotheek op toekomstige generaties.

 

Japan is een land met een ingrijpende nucleaire geschiedenis (Hiroshima, Nagasaki, Fukushima). Daar ondervinden jongeren hoe de gevolgen letterlijk generaties lang doorwerken. Niet alleen gezondheid maar ook discriminatie van zij die de atoombommen overleefden (de Hibakusha) is een grote zorg.

 

De Leuvense Vredesbeweging en Pax Christi Vlaanderen nodigden jonge Japanse kunstenaars en Japanse studenten uit om kunstwerken te maken voor de tentoonstelling. Deze is opgebouwd rond de thematiek van een kernwapenvrije toekomst. Hoe beleven jonge Japanners hun geschiedenis? Hoe kijken ze vandaag naar kernwapens? Ontdek in de tentoonstelling hun gedroomde toekomst zonder kernwapens.

 

  • In de Sint-Michiels Vredeskerk, Naamsestraat 57a, Leuven

  • De hele maand augustus, tijdens de openingsuren van de kerk:  di. tot zo. van 13u30 tot 16u30

  • Vrije donatie

VREDESKANSEL: PLEIDOOI VOOR WEIFELSCHAP door Els de Groen
 

Op 6 en 9 augustus 1945 werden de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki met de grond gelijk gemaakt door een atoombom. De jaren nadien volgde een wereldwijde wapenwedloop. Dertig  jaar na het einde van de Koude Oorlog bedreigen nog steeds meer dan 13.000 kernwapens de levens en gezondheid van miljarden mensen. Ook op Belgische bodem staan er gestationeerd. Het gevaar is nog lang niet geweken.

De Leuvense Vredesbeweging herdenkt ieder jaar de slachtoffers van Hiroshima en Nagasaki. Dit jaar is er samen met Pax Christi een uitgebreid programma op touw gezet. Naast de herinnering aan het verleden, kijken we naar de toekomst. Er is aandacht voor de dreiging maar ook ruimte voor hoop. Kernwapens zijn immoreel en illegaal. Het is tijd voor verandering!

De Vredeskansel in de Sint-Michielskerk is ondertussen een traditie. Dit jaar klimt de Nederlandse Els de Groen op het spreekgestoelte. Met haar expertise op vlak van radioactieve straling en de effecten op de mens wordt haar lezing een stevige aftrap voor het herdenkingsprogramma. De Vredeskerk is de gedroomde plek dankzij het engagement voor solidariteit en rechtvaardigheid.

  • Zondag 1 augustus om 15u

  • Sint-Michiels Vredeskerk, Naamsestraat 57a, Leuven
     

Programma

  • Live orgelspel bij verwelkoming om 14u45

  • Vredeskansel: ‘Pleidooi voor Weifelschap’ door Els De Groen

  • Vernissage van de tentoonstelling met orgelspel en feestelijke receptie aangeboden door de Vredeskerk

STILLE WAKE ism Vrouwen in ’t Zwart

Op 4 augustus herdenken we in stilte de vele slachtoffers van de atoombommen die boven Hiroshima en Nagasaki werden gedropt in 1945. En waarbij enorm veel slachtoffers vielen.

Tevens roepen wij op om geweldloos actie te voeren voor een wereld zonder kernwapens en voor de ondertekening door België van het VN kernwapenverbod.

  • Grote Markt, vóór het stadhuis van Leuven

  • op 4 augustus 2021 – 12u30 tot 13u

bottom of page