top of page

UNIVERSITEITEN EN VREDE

KUL Bib.jpg

Academici en mensenrechten: de Mensenrechtentoets

Academici worden regelmatig geconfronteerd met prangende vragen over het respect voor de mensenrechten in een partnerland, bij een partnerinstelling... De Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) reikt hen een reeks concrete richtsnoeren aan onder de vorm van een mensenrechtentoets. Meer info in dit artikel van 5 dec. 2019.

KUL Bib.jpg

KU Leuven Mensenrechtencharter

Na de controversiële samenwerking met het Israëlische "Ministry of Public Security" in het project "Law Train" heeft de KU Leuven zich geëngageerd een mensenrechtencharter te ontwikkelen dat in de toekomst een beter houvast kan bieden bij de deelname aan onderzoeksprojecten. In deze blog van 6 dec. 2017 legt rector Luc Sels een en ander uit.

KUL Bib.jpg

Chinese studenten doctoreren hier over militaire thema’s "Gigantische strategische gevolgen" (vrt.be, 25 juni 2019)

Heel wat Chinese studenten komen in België doctoreren over militaire thema’s. Dat is niet zonder risico, want de opgedane kennis wordt daarop in eigen land ingezet voor strategische doeleinden. Professor internationale politiek en China-kenner Jonathan Holslag (VUB) toont zich in “Nieuwe Feiten” op Radio 1 erg kritisch over dit fenomeen. “We geven China eigenlijk steeds meer de wapens waarmee het ons strategisch en economisch aan het bekampen is”.

KUL Bib.jpg

Academics as soldiers?

Op het 18de "Ethical Forum" van de "University Foundation" ("Universitaire Stichting") in Brussel, werden een aantal vragen behandeld mbt. onderzoek ten dienste van defensie. Mogen universtiteiten zich inzetten voor militaire doelstellingen? Dit artikel stelt een en ander ter discussie.

 

bottom of page