top of page

WIE ZIJN WIJ?

De Leuvense Vredesbeweging vormt een samenwerkingsverband van 7 Leuvense organisaties (klik hier voor meer details), werkzaam rond vrede, ontwapening, verzoening en geweldloze conflicthantering. Onze werking richt zich zowel naar de beleidsmakers als naar het grote publiek.

 

Op de achtergrond van de Leuvense vlag prijken 2 klaprozen, een rode en een witte. De rode klaproos staat symbool voor de herdenking van de eerste wereldoorlog. De witte klaproos staat symbool voor vrouwen en duurzame vrede. Ze symboliseert zowel de kracht als de kwetsbaarheid van de vrouw in conflictgebieden.

THEMA'S

TPNW 50 nonukes.be NL.gif

Nucleaire ontwapening

Op 22 januari 2021 trad het VN kernwapenverbod in werking. 
In augustus 2021 herdachten wij de slachtoffers van Hiroshima en Nagasaki, met een tentoonstelling in de Vredeskerk en diverse aktiviteiten. Het programma vind je hier.

Giraffen.jpg

Geweldloze Conflicthantering

Diverse initiatieven in verband met geweldloosheid: Geweldloze communicatie, geweldloos verzet, actieve geweldloosheid...

Klokken nieuw kl.jpg

Vredeskerk en Vredesbeiaard

De Sint-Michielskerk in de Naamsestraat organiseert als Vredeskerk diverse evenementen (artiestenmissen, vredeskansel, benefietconcerten) en bouwt zo mee aan een vredevolle samenleving. De nieuwe beiaard van de ParkAbdij in Leuven behoort tot de internationale groep van vredesbeiaarden. 

KUL Bib.jpg

KU Leuven Mensenrechtencharter

Na de controversiële samenwerking met het Israëlische "Ministry of Public Security" in het project "Law Train" heeft de KU Leuven zich geëngageerd een mensenrechtencharter te ontwikkelen dat in de toekomst een betere houvast kan bieden bij de deelname aan onderzoeksprojecten.

Handala met sleutel.jpg

Israël en Palestina

Hoe zit het met mensenrechten en vrede in Israël en bezet Palestina?

cop26 stop military pollution.png

Gewapende conflicten: invloed op klimaat en milieu

De rol van het leger in de klimaatverandering is enorm groot. Het akkoord van Parijs sloot militaire activiteiten niet meer uit, maar liet het over aan de individuele landen. Alle landen moeten zich verbinden de uitstoot door militaire activiteiten te beperken.

Activiteiten

Activiteiten

2021

petitie.png

Doorlopend tussen 27/4/2021 en 27/4/2022

Doorlopende petitie actie

België mag niet langer actief deelnemen aan de wereldwijde nucleaire dreiging. Kernwapens moeten op Belgisch grondgebied verboden worden.

Vrouweninzwart.jpg

elke woensdag

12u30-13u

Stille wake door Vrouwen in het Zwart /

Grote Markt, Leuven

Naamloze afbeelding.png

Wanneer

het jou past

Audio wandeling: Voordat de bom valt /

Leuven

Racisme one world one people klein.jpg

21 maart

Anti-Racisme manifestatie Leuven/ Grote markt, Leuven

bottom of page